#Bojkot (nekih) hipermarketa (ne)rešava problem


Nacionalna organizacija potrošača Srbije (NOPS) i Udruženje za zaštitu potrošača Vojvodine (UZPV) pozvali su potrošače u Srbiji na trodnevni bojkot nekoliko najvećih lanaca hipermarketa: Maxi, Tempo, Merkator Roda i Idea, od 30. oktobra do 1. novembra. Razlozi su više nego jasni - imaju monopolsku poziciju i, umesto da međusobnom konkurencijom doprinesu snižavanju cena i, kakvom-takvom, povećanju kupovne moći osiromašenog stanovništva, oni, uglavnom, posluju po kartelskom sistemu, odnosno, kroz međusobni dogovor cene održavaju na sličnom nivou i tako potrošače drže u šaci. Pritom je kap koja je prepunila čašu bilo povećanje PDV-a sa 18% na 20%, što je ovim "veletrgovcima" pružilo dimnu zavesu pod kojom su svoje maloprodajne cene momentalno udesetostručili i, umesto za propisanih 2%, podigli ih odmah za 20%?! 
Reakcija države, koju vode stranke finasirane u velikoj meri od strane tajkuna iza ovih velikih lanaca bila je, po običaju, poražavajuće mlaka! Umesto da su im svima na vrata poslati inspektori koji će ih naterati da cene usklade sa stvarnim povećanjem poreza i da su trgovci u samom startu bili drakonski kažnjeni za svoj bezobrazluk, sve se zadržalo na velikim obećanjima i nikakvim učincima. Doduše, uz nešto intervencija iz robnih rezervi kada su u pitanju osnovne životne rezerve, što je, nažalost, više pomoglo malim i pijačnim trgovcima (koji su to razgrabili na kartone) da jeftinije nabave robu, nego što je zaista rešilo probleme najsiromašnijih slojeva stanovništva...

Da, ALI...

Prvo što mi je upalo u oči još kad sam video prvu vest/najavu ove zamisli bila je selektivnost u odabiru hipermarketa koje treba da bojkotujemo! Gde se denuo, na primer, DIS?! 
To sam ih i pitao i dobio sledeći odgovor koji me nije u potpunosti zadovoljio: 

"Odabrali smo NAJVEĆE, one koji se nalaze na teritoriji cele Srbije i čiji lanci prevazilaze određeni grad ili region. Univerexport, DIS, Vero i ostali koje pominjete jesu veliki, ali ni blizu koliko Merkator, Roda, Maxi, Tempo i Idea"

OK, sve i da prihvatim da su, primera radi, Univerexport i Vero lokalnije pojave (iako ih uopšte ne smatram malim trgovinskim lancima), pitam vas sve na koji ih to način amnestira od bojkota i zašto?! Šta to znači, da oni koji nemaju prodavnicu u svakom gradu u Srbiji mogu da rade šta hoće i da dižu cene kako žele, dok ćemo mi bojkotovati one najveće?! 
Izvin'te ali meni je ovo šamar za mozak! 
Još mi više poražavajuće zvuči izostavljanje DIS-a, koji se, ako to gospoda iz potrošačkih udruženja nisu primetila, progresivno širi i pretenduje da zauzme sam vrh piramide lanaca hipermarketa. I to, po meni, jednom prilično niskom i perfidnom kampanjom - reklamama koje ga forsiraju kao jedinu pravu, veliku SRPSKU prodavnicu u Srbiji, u kojoj, kaže ta reklama, treba kupovati da bi novac ostao nama (pazi, NAMA?!), a, valjda, ne "zlim" Hrvatima (Idea), Slovencima (Merkator) ili Belgijancima (Maxi i Tempo) ili kome god?! 
Fuj!!! 
Gospodo draga, mene kao potrošača uopšte ne interesuje koje je nacionalnosti onaj ko me dere bezobraznim cenama! Zanima me zašto me dere i zašto mu država to toleriše! I to je ono na šta, po meni, treba da obrate pažnju udruženja za zaštitu potrošača.
Drugim rečima, ako već pozivate na bojkot, taj bojkot MORA da važi za sve ili ni za koga!

Međutim, još me je više šokirao nastavak njihovog odgovora: 

"Iskoristite ovu priliku da kupujete kod malih trgovaca nužne stvari. Poslednjih godinu dana ugašeno 7.000 malih prodavnica zbog zloupotrebe povlašćenog položaja velikih sa liste za bojkot."

A tako?
Ostao sam, najblaže rečeno, zapanjen time da me udruženje koje treba da štiti interese potrošača poziva da se tokom bojkota snabdevam u lokalnim, malim prodavnicama! Pa da li je iko od njih poslednjih godina svraćao u te dućane, jesu li videli kakve su tek njihove cene?! Da tri dana pohrlimo kod tih malih koji se, mahom, snabdevaju upravo kod onih velikih koje bojkotujemo?!
O, apsurda li!
A onda nam ti mali ono što kod velikih bojkotujemo jer nam je preskupo ponude sa još +50% svoje marže, sledeći meni nikad shvatljivu logiku "bolje da prodam jednu čokoladu za 100 dinara, nego tri čokolade za 150 dinara"?!
Da nije tužno, bilo bi urnebesno smešno i o efektima takvog bojkota bi se pričalo pokolenjima...

Nesporna je činjenica da se mnogo tih malih prodavnica zaista pozatvaralo i propalo ali, osim što su tome zaista kumovali pomenuti veliki monopolisti i država koja ih je ugušila bezbrojnim dadžbinama, krivi su i oni sami jer su prosto terali kupce pristupom po kojem je njihova jedina prednost bila ta što su nam pod nosom, a to onda treba i dobro da se naplati, jelte... a ko neće, neka pali auto i vozi do supermarketa...
E, upravo tako su i prošli... i kada su čak i stare bake i deke, koje ne voze kola, počele da prevaljuju kilometre pešice kako bi iz velikih marketa kući doneli nešto više robe za svoju crkavicu od penzije, sudbina im je bila i definitivno zapečaćena! Zapravo, ne sudbina, već samo tako bezobrazna "poslovna" politika, jer je svako od njih ko je razmišljao makar malo drugačije ipak opstao i danas, iako ih nema puno...
Male kvartovske i praktično familijarne prodavnice jesu ponovo trend po EU, gde su potrošačima dozlogrdili veliki i sterilni supermarketi ali to je skroz druga priča, potpuno drugi razlozi i daleko smo mi od toga! Mi još ni ovo poglavlje potrošačke istorije nismo ni do pola pročitali i savladali...

Neko mi u komentarima reče da kupujem na pijaci. Lepo i, nažalost, muka u polupraznom novčaniku me često i natera na to... ali sam itekako svestan koliko pritom rizikujem, nemajući pojma šta kupujem jer se obično radi o robi bez jasnih deklaracija i naznačenog roka trajanja. Još gore, na šta nas navodi takav savet - da bojkotujemo bahato bezobrazne hipermarkete i, umesto njih, s punim poverenjem u najbolje namere poverimo sve svoje potrebe švercerima koječega iz Mađarske i drugih zemalja? Koje, uzgred, država toleriše jednako kao i monopoliste?! Zaštita socijalnog mira ljudi koji su ostali bez posla u tranziciji, kažu šapatom kad ih niko ne sluša...
I šta su onda oni, neka moderna reinkarnacija Robina Huda, koji krade bogatima da bi dao nama, sirotinji?!
Pa neće baš biti... to je samo druga strana iste medalje...
Da bojkotujem one koji se bave krupnijim kriminalom, a podržim one sitne kriminalce - švercere kao šta, manje zlo?!
Da li je iko od vas zato gutao suzavac onog famoznog 5. oktobra?! Ja nisam!

Da završim, bojkot nije loša stvar, nismo izmislili rupu na saksiji i njime se šalje jasna poruka trgovcima da smo nezadovoljno njihovim bahatim ponašanjem i želim da verujem da su namere organizatora časne, a da je izuzimanje pojedinih lanaca marketa nenameran previd... veoma želim da verujem... i želim da akcija uspe i da bojkot ostavi nekog traga...
Isto tako, želim da ideju sagledam pozitivno i da kažem da, uz sve manjkavosti, od nečega treba početi i u ljudima probuditi svest da možda ipak nismo samo ovce za šišanje i da, primera radi, suša u Vojvodini ne može biti opravdanje da trgovci podignu cenu sveže i konzervirane morske ribe iz Mediterana!
Ali hoće li to i zaista nešto promeniti?
Nažalost, čisto sumnjam... ovo je ipak Srbija gde i mnogo jasnije poruke ne ostaju u ušima, a kamoli da dopru do mozga i bojim se da će hipermarketi sve svoje eventualne gubitke tokom trodnevnog bojkota prelomiti preko leđa onih robova koji rade kod njih za cca 20.000 dinara mesečno...
Zato mislim da naš opravdani, potrošački bes zbog ovakve situacije (koja nije od juče, niti je novost) treba pre svega da bude uperen protiv države, koja: a) omogućava, b) ne rešava, c) toleriše sve ovo protiv čega se mi sad, kao, bunimo. Hipermarketi to "samo" koriste a, koliko poznajem ljudsku psihu, malo koje uspeo da odoli porivu da profitira u mutnoj vodi koju niko ne kontroliše. Uostalom, to je najveći razlog zašto se mnoge inostrane kompanije kada dođu u Srbiju, umesto da uvedu konkurentnost kojoj toliko žudimo i na koju su prisiljeni zakonodavstvima u matičnim državama, ovde veoma brzo priklone našim "zakonima" poslovanja, te se ništa suštinski ne promeni. I posle se mi pitamo kako njihovu robu jeftinije kupujemo u zemljama EU, koje imaju neuporedivo viši standard od Srbije, nego ovde?! A o nivou kvaliteta kupljene robe da i ne govorim! Ali dobro, ako već počinjemo od velikih supermarketa ne može ovako, parcijalno... nego ih bojkotovati sve, jer ko smo mi da odlučujemo ko je zaista veliki a ko nije? I zašto bi uopšte mali ili manji bili izuzeti?!

Ovako, bojim se da je ideja bila, da tako kažem, evropska... samo što je realizacija tako uobičajeno i tragično srpska...

Alexa Grubeša

Comments

  1. Treba ih bojkotovati i to redovno!
    Sto se pijace tice, ima tu dobrih strana, kao:potpomazes male, koji ako ovu priliku uzmu za ozbiljno mogu da i sebi a i ostalima naprave samo dobro-oko neobelezenih artikla, ipak se na svakoj pijaci zna ko je dobar, raspitaj se kod penzionera i onih koji redovno kupuju tamo (oni dobro znaju sta i kako) Naravno informacija treba da se prosiri, da bi se znalo :); ustedis pare i kupis nesto sto bi trebalo da je bolje
    Promenni nacin ishrane , sve one zezalice na bas i nisu potrebne a voda je ipak najzdravija.
    Sverc ne treba stimulisati vec kazniti i njoh isto bojkotovati, idi sam do Madjarske ili gde vec pa kupi tamo, ako mozes i ako zaista bas moras.
    Male privatne prodavnice jednostavno umiru i nestaju svuda bas zbog tih velikih koji robu u velikoprodaji kupuju za mnogo manje pare, ali i zbog nacina poslovanja istih malih, ali to je druga tema.
    U slucaju da se sami mozemo snaci kupovinom negde drugde, ulazuci vise vremena u spremanje hrane i smanjiti istu, mislim da se ipak moze postici nesto, ako nista drugo, prestiti da budemo nevidljivi kao mnostvo, veruj mi da ce dobro osetiti bokjot i od tri dana, a bilo bi bolje da bude i redovniji i na duze!
    Preziveli smo sa praznim policama i skoro bez para i pocetak 90-tih, kako smo se tada snalazili?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Čekaj, znači da se šverceri kažnjavaju i da ne kupujem od švercera na pijacama, nego da umesto toga sam švercujem? Malo si ti to uprostila, ne čini li ti se...;) Ili šverc za sopstvene potrebe više nije šverc, ako se takva roba posle ne preprodaje?
      Niko neće tri dana umreti od gladi, naravno... mislim da sam ja ovde ipak pričao o nečemu drugom i, pre svega, pomalo nespretnoj organizaciji bojkota koji bi, da nije tako, možda i zaista mogao da pošalje zabrinjavajuću poruku moćnicima... ali ovako čisto sumnjam...
      I to ne zato što ja, kako čujem, hejtujem tu sjajnu zamisao, nego zato što, jednostavno, nije sjajno zamišljena...

      Delete
    2. Kada kupujes sam za sebe, to se zove kupovina, zar ne? Preprodaja toga sa zaradom jeste sverc :)
      Slazem se da bojkot nije dobro organizvoan i de je vise simbolican, ali ... ja na to gledam kao ideju kju sami mozemo da realizujemo onako kako mislimo. Ako nam je vec dosta ovoga, mozemo da ih bojkotujemo sve, a iso tako da nastavimo bojkot, ili ga ponavljamo redovno. Osetice i te kako. Ovo jeste sansa da se pokaze da mozemo da budemo solidarni i da nam je svega dosta, a sa ovog primera mogu i da nauce da se isto moze primeniti i za druge stvari.
      I dobor bre Aleksandre, da li zaista sve treba da se nacrta? Da li i mi mozemo sami da razmislimo i da kazemo i pokazemo da nam je dosta?
      Prvi bojkot nece pruziti puno rezultata, ali treba ga ili produziti ili ponoviti i neodustati!
      Sve je na nama koliko smo slozni, za one koji se neckaju, neka probaju, nista im se posebno nece desiti.
      Treba Srbiji jedan Albert Heijn ;-)

      Delete
  2. Skroz tacno. Danas sam bila na pijaci, carape za decu 120 dinara (skuplje nego u mnogim radnjama),200 grama kafe 190 dinara skuplje nego u RODI... slanina 700 dinara iz madjarske... narandze 200 dinara... definitivno pocecu da gajim paradajz, luk i rotkvice na terasi, ovo nema smisla...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samo, što neko reče, i ti rasadi koje ćeš uzgajati na terasi moraju negde da se kupe... i opet smo tu gde smo...

      Delete
  3. Hajde da ne pravimo ražanj dok je zec još u šumi.
    Činjenica je da kolektivno patimo od teških oblika depresije i da bi pravo čudo moglo da nas pokrene i ujedini ma kakav bio povod. Rasprava o tome "zašto ovaj a ne onaj market" mi je, blago rečeno, degutantna u takvoj situaciji. Hajde neka uspe ovaj bojkot, hajde neka se čuje za njega, hajde da sledeći bude još uspešniji i neka obuhvati još više velikih lanaca.
    Stvarno te ne razumem. Kao da je uspešan bojkot kod nas normalna pojava?
    A stvarnost je da nije uspeo ni jedan jedini do sada!
    Stoga, pitanje broj 1 je sledeće: hoće li uopšte uspeti, da li će se potrošači odazvati?
    Ja sam uverena da neće.
    A strašno bih volela da ne bude tako. Da se uradi nešto što bi nas ohrabrilo da se protiv "njih" ipak MOŽE.
    Da li misliš da me briga zašto na spisku nije DIS? Ma, ja ne idem ni u jednu, briga me za nazive. A ti ako misliš da je to mnogo bitno, u situaciji kad jedva da će iko da podrži ovu akciju, mislim da jako grešiš.
    Svako ima drugačija iskustva sa malim radnjama, teško je generalizovati. Ja, recimo, imam radnju u kraju koja prodaje sredstva za higijenu i kućnu hemiju po, u proseku 30% nižim cenama. Povrh svega, pošto je radnja mala i svi se u kraju više-manje znamo, moguće je naručiti robu ukoliko je nema na rafovima. Ja sam prezadovoljna.
    Isto važi i za prehrambenu robu. Treba malo prošetati, videti ko prodaje određenu robu po nižoj ceni od ostalih i osećaj da ste ovca za šišanje već popušta.
    Šta da ti kažem? Moje iskustvo sa malim radnjama je izuzetno pozitivno, ali ne pada mi na pamet da kažem da je to tako svuda. Molim te, izbegavaj i ti generalizacije.
    Drago mi je da si napisao tekst na ovu temu jer si već počeo opasno da me nerviraš tamo na pozivu na događaj, a poslednje što želim je da se neka akcija razvodni kroz jalove rasprave, kako to obično biva.
    Na radost onih drugih koji nas drže u šaci i pod budnim okom.
    I u krajnjem slučaju, dođavola, šta te košta da okupiš par ljudi, da stanete ispred marketa sa natpisom "Zbog velikog povećanja cena, danas bojkotujemo (i) DIS"? Šta... naljutiće se organizatori?
    Iskoristi ovu akciju i pokaži nam na delu šta si mislio.
    Ja ću to isto da uradim, al' ispred Maksija.
    Svako dobro.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Meni se jako dopao ovaj odgovor. Stvano, Grubeša, zašto si zakazao daće pre nego što je pacijent umro, a ne zna se ni da l'će, ni ka'će?

      Sitničavo si ovde razmišljao. Da ne bude zabune, i ja sam se odmah pitala zašto ne svi veliki, i zašto svaki dan druga firma, ali, bože moj, zašto se nisam ja setila da organizujem tako nešto, pa da bude wow? Pa, nisam se setila! Dakle, mogu ili da podržim iz sve snage, ili da odmahnem rukom i gledam svoja posla.

      Nisam navikla da se ne slažem s tobom, ali videla sam da si se svuda, više puta javio, a to stvarno škodi ovom krhkom naporu da se konačno nešto organizuje što se u toj pominjanoj Evropi, s velikim uspehom, radi već godinama.

      Dakle, ako je ovo Evropska ideja, što kažeš, onda su ovaj tvoj post i razmišljanja, tako tipično srpski.

      Delete
    2. "zašto se nisam ja setila da organizujem tako nešto, pa da bude wow?" Njima je to duznost, te se shodno tome i ocekuje inicijativa, umesto da se smatra cudom kada se dogodi.

      "Dakle, mogu ili da podržim iz sve snage, ili da odmahnem rukom i gledam svoja posla." ...ili da imam svoje misljenje o tome.

      Delete
    3. Kad smo već na "Grubeša", mislim da bi, za početak, bilo pošteno da i ja znam sa kime razgovaram...
      A dotle, sve što mogu reći je da ne mogu puno pomoći nikome ko ovo smatra sitničavim, umesto da napisano uvidi kao najbolju moguću nameru da se, ako se već nešto organizuje, onda makar napravi kako valja i uperi protiv suštine problema...
      Ovako je, kad me već vučeš za jezik, čist dilentatizam... ako ne i nešto puno gore i perfidnije, znajući gde živimo...
      Ali o tom-potom... videćemo kako će akcija proći i kakvi će joj biti efekti, pa ćemo pričati, pod uslovom da se okaneš anonimnosti...
      Ja joj svakako želim potpuni uspeh i neće mi biti teško da joj se odazovem, samo prethodno uključenog mozga za "tipično srpska razmišljanja"...

      Delete
    4. kakva bre dužnost? sve organizacije potrošača u srbiji su nevladine organizacije, a ne vladini službenici pa da kažeš da im je to dužnost. to su grupe entuzijasta, koji besplatno daju pravne savete, besplatno zastupaju i posreduju u zaštiti prava prevarnih potrošača, pokušavaju da edukuju potrošače o njihovim pravima da bi I TEBI BILO BOLJE. kakva dužnost? pa nije to bužetska služba da joj je to dužnost. oni to verovatno imaju u svojim ciljevima, pojma nemam, ali ono što mi je jasno, to je da im to nije nikakva dužnost! zato imam svoje mišljenje o tebi, ti nisi samo neprilagođena, ti još i pojma nemaš.

      Delete
    5. Nezavisno od nacina organizacije nekih grupa ili pojedinca, kada se neko prihvati nekog posla, onda su mu delovi tog posla duznost.

      Delete
    6. Romi68 - Realno, ako se uviđa potreba za bojkotom koju, načelno, podržavam ali se ne vidi neophodnost da se taj bojkot jednako odnosi na sve, umesto što je neko našao za shodno da nam selektuje koga ćemo bojkotovati a koga ne, trebalo bih odmah da stavim tačku na ovaj odgovor.
      Ali dobro, hajde da ipak pokušam...
      Jesi li se, primera radi, ikad zapitala zašto ne postoji nijedan hipermarket koji je apsolutno u svemu jeftiniji od konkurencije (da je tako, ostali bi propali), nego je u jednom povoljnije jedno, u drugom nešto drugo, u trećem treće... Da li to miriše na neki međusobni dogovor u kojem učestvuju i lanci koji nisu na spisku za bojkot? Šta znam, meni da...
      Mogu li ja, kako kažeš, da okupim par ljudi i da zajedno bojkotujemo pomenuti DIS dok si ti ispred Maxija? Naravno da mogu!
      Ali isto tako mogu i da sve navedene (kao i one koji iz i dalje nejasnih razloga nisu na spisku) bojkotujem i tokom preostala 362 dana u godini... Samo što ovde ne govorimo o mojim potrošačkim navikama, niti namerama, nego o tome koliko je amaterski i, slučajno ili namerno, pristrasno organizovan ovaj predstojeći bojkot, pri čemu se ja, s punim pravom, pitam zašto je to tako.

      S druge strane, drago mi je da čujem da oko tebe "rastu" tako jeftine male prodavnice, iako mi je to zaista malo verovatno jer je protivno elementarnoj logici obima nabavke robe i prometa, što ide u korist velikima. Eto, ja nemam takva iskustva ali ti onda nemaš o čemu da brineš... iako nikada nisam ni rekao da su sve male prodavnice skuplje od velikih, nego da su one čiji su vlasnici bili tako bezobrazni propale... Generalizovnje ipak nije moj stil, sorry...

      Delete
  4. U malim trgovinama su cene vece zato sto se male trgovine snabdevaju u velikim trgovinama, i ne mogu da prodaju jeftinije nego sto kupe jer poslovanje sa minusom nema nikakvog smisla. Dakle, ako bojkotujes, bojkotujes one koji diktiraju cenu.
    U maticnim drzavama su proizvodi jeftiniji zato sto su maticne zemlje i ne moraju da uvoze. Pritom je proizvodnja jeftinija u zapadnim zemljama zato sto imaju vise para da uloze u samu proizvodnju, pa su efikasniji.
    I ne mozes da bojkotujes sve zato sto ces da umres gladan. Osim ako ces da pravis rezerve pre bojkota, sto je idiotski.
    Uglavnom, nalupao si se ovde. Informisi se bolje i ne galami kad nemas nista pametno da kazes.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cena u malim trgovinama je u startu bar 10% veca jer velike trgovine dobijaju popust na kolicinu kupljene robe iz veleprodaje. Samim tim da bi imali istu cenu kao velike trgovine, marza treba da im je izuzetno mala, i onda je pitanje, da li mogu to da izdrze.
      Vecini je lakse da ipak imaju iste ii skuplje cene , po sistemu brze zarade i to im se obija o glavu pa popadaju- ne svi ali ima ih dovoljno.
      A sto se tice proizvodnje u zapadnim zemljama , na koji zapad mislis, zapadno od Amerike? Ili zapadno od Indijskog okeana?
      Toliko od mene :)

      Delete
  5. Prvo o organizacijama...Nisu to entuzijasti i oni rade za novac, samo što zaista, menja ili više uspešno pokušavaju da urede odnose na tržištu. Ima organizacija koje samo vide dobru priliku za zaradu. Bojkot je besmislen, jer kako je napisao autor teksta, stvari treba sistemski rešavati. Na snazi je zaista kartelski dogovor, što nije teško dokazati. Mali ili veliki, bespredmetna rasprava. Svako formira cene prema svojoj ekonomiji. Npr prodavnce u centru Beča su za 40% skuplje od prodavnice u nekom drugom kraju grada. Logično, skuplji zakup, a i rade duže. Luksuz se naplaćuje. Slažem se da su kod nas mali skuplji od velikih i da bi shodno svom obimu poslovanja mogli da se potrude da recimo ponude nešto što u velikim nema. Time bi npr mogli direktno da pomognu manje mesare, mlekare, gazdinstva koja proizvode rakiju, pekmeze, itd. Ali pitaj male da li smeju to da urade. Nisam slučajno upotrebio reč smeti.
    Država, nema je nigde i zaista nisu trgovci krivi što ih niko ne kažnjava za to što su uradili. Samo sistemski, bojkto ima smisla za jedan proizvod određenog proizvođača zato što izrabljuje radnu snagu, ne brine o okolini, podržava ratove u zemljama trećeg sveta itd, ali trgovinskih lanaca...glupost! I na kraju oni će sami biti kažnjeni smanjenin obimom trgovanja, naravno otpustiće radnike i zatvoriti prodavnicu, ali to je poslednje rešenje, pre toga će ipak pokušati sa akcijama i ostalim načinima da privuku kupce.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tibore, u potpunosti smo se razumeli... Takoreći, "potpisujem" komentar.

      Delete
  6. Svi hipermarketi, sva tri dana...

    http://potrosac.info/novosti/vazno-bojkot-sva-tri-dana-svih-hipermarketa-u-srbiji

    ReplyDelete
  7. Da, video sam...:) Drago mi je da su to promenili, makar smo nešto postigli... korak napred, svakako...

    ReplyDelete
  8. Jao bre Alexa, ja kad bih toliko razmišljala i analizirala u sitna crevca nikada nikakvu odluku donela ne bih! :D
    Bojkotujem ih sve svakodnevno. Kupujem na pijaci i živa sam, neotrovana, i kod malih prodavaca takođe pazarim i još mi nisu odrali kožu s leđa, nikada ne kupujem ni u jednom hipermarketu osim ako nisam primorana jer nemam drugu opciju, i to je moja odluka davnašnja, lična, principijelna. Neće pomoći to što ću deklarativno podržati bojkot online i posle toga otići u neki hipermarket po mleko.
    Apsolutni bojkot.


    A svaki put se nerviram s ovim logovanjem ovde ili onde, ne mogu na WP svaki put kad želim da komentarišem breee, ode mi misao:))))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mislim da imamo zajedničku prijateljicu koja bi to podvela pod horoskopske znake...:D
      Šta da ti kažem, jasno je meni da je život siv, ali da bih znao tačno koliko moram imati i polove - crno i belo, pa otuda i temeljna analiza nijansi pre odluke...;)
      A za mene je zaista najbitnije da svako pre nego što je donese dopro promisli svojom glavom, umesto da srlja za razularenom masom, ma u kom pravcu da je ta masa krenula...

      I izvini za logovanje ali nije do mene, i sam imam sličan problem kad komentarišem kod drugih... te se koncentriši i očuvaj misao...;)

      Delete

Post a Comment

Vaše mišljenje i potencijalna diskusija čitalaca je dragoceno za što bolje razvijanje zadate teme i ukazivanje na aspekte koji su u prvi mah možda promakli autoru...
Naravno, pristojnost i kulturno ophođenje prema drugima u komentarima se, nadam se, podrazumeva...

Popular posts from this blog

Ako hoćeš da budeš bogat, nemoj plaćati račune?!

Opet #EXIT, a izlaza ni u najavi?!

Zašto neću glasati na #izbori2012