In Vino Veritas
„Dan prokupca“ 14. oktobar - srpsko vino za svetsku pozornicu

Kao mala uvertira za
premijerni „Dan prokupca“, u Novom Sadu je, u organizaciji udruženja „Žene i
vino“, održana stručna degustacija nekoliko najprepoznatljivijih etiketa ovog
vina na srpskom tržištu, koje su okupljenim novinarima uspešno predstavili
glavni inicijatori „Dana prokupca“ – glavni urednik magazina „Vino & Fino“
Igor Luković i poznati domaći vinski bloger Tomislav Ivanović. Oni su objasnili
da je prokupac sorta grožđa koja se u fragmentima može naći i na Kosovu, u
Makedoniji, Rumuniji, Mađarskoj, te čak i u Rusiji, ali da je svugde doneta iz
centralne Srbije odakle dokazano vodi poreklo i najčvršće se vezuje za Župu
Aleksandrovačku gde se uzgaja vekovima i u kojoj su, sticajem nekih srećnih
okolnosti tokom kombinatske devastacije kvalitetnih vinogorja u SFRJ, najbolje
očuvani stari vinogradi autentičnog prokupca; iako ga ima i u zapadnoj i
istočnoj Srbiji, te na Fruškoj gori. U pitanju je veoma pozna sorta sa dugom
vegetacijom koja ne daje velike prinose i obično se bere tek sredinom oktobra,
gde je skriven i odgovor zašto je za „Dan prokupca“ odabran baš 14. oktobar,
što je datum sa jedne arhivske liste za predaju grožđa iz Drenove s kraja 19.
veka na kojoj se nalazi prokupac i tako predstavlja vredno svedočanstvo o tome
kako su to i kada radili naši preci.

- Danas smo svesni da je
prokupac velika sorta koja može da daje ozbiljna vina poprilično različitog
spektra i upotrebne vrednosti, od izrazito voćnih i svežih koja su napravljena
za brzu potrošnju, do ozbiljnih, kompleksnih vina koja mogu dugo da odležavaju
i time samo dobijaju na kvalitetu. Nemojte ga uparivati sa prejakim mesom i
teškim sosevima, uz prokupac najbolje idu jagnjeći kotleti na roštilju,
teletina ispod sača, pačje grudi, šljive u slanini... – objasnio je Luković.
Pitate se zašto je prokupac
toliko bitan za vinski identitet Srbije koji poslednjih godina polako
proživljava svoju ranu renesansu i sve uspešnije parira odavno etabliranim
vinskim regionima Evrope i sveta? Jednostavno, u istančanom vinskom svetu već
godinama postoji zasićenje globalnim, tradicionalnim sortama poput šardonea i
kaberne sovinjona i narastajuća potreba za istraživanjem novih sorti, novih
vinskih horizonata, novih ukusa i aroma specifičnih samo za određene regione...
„Ako želiš da upoznaš neki narod, sedi za njihov sto, jedi njihovu hranu i pij
njihova vina“, drevni je savet starih Rimljana koji mudriji ljudi i danas rado
uvažavaju. Tako će vam danas svaki inostrani ljubitelj vina koji dođe u Srbiju
samo odmahnuti rukom ako mu u čaši ponudite internacionalne sorte koje
poredobro poznaje i tražiće da proba nešto naše, lokalno, autentično vino koje
će upariti sa istom takvom ovde karakterističnom kuhinjom. To je vinska
filozofija koja je danas globalni trend i koja je velika šansa za prokupac ali
i za druge domaće sorte, stare poput smederevke, grašca i tamjanike, ili
novostvorene poput Probusa, sile, Morave i Panonije.

I zato, ako volite i
razumete vino ili mislite da je krajnje vreme da napravite prve važne korake u
tom smeru, pridružite se i 14. oktobra za svoj užitak odaberite prokupac.
Kompletan spisak mesta koja su prepoznala i podržala događaj možete naći na
adresama: www.vinopedia.rs i www.vinoifino.rs, ali vas ništa ne
sprečava da tog dana nešto izrežirate i sami, za svoju dušu, u odabranom
intimnom društvu jer se „Dan prokupca“ slavi svugde gde se prokupac pije i gde
mu neko posveti čašu svog zadovoljstva...
Alexandar Grubeša
![]() |
Igor Luković u svom elementu |
Веровали или
не, ми данас живимо у најлепшем могућем времену за уживање у вину, правој ренесанси, на самом врхунцу досадашњих технолошких могућности за узгајање грожђа и производњу вина, које је квалитетније, разноврсније,
спектакуларније и доступније просечном потрошачу него икад. А у таквом обиљу доброг
вина свуда око нас свакако добијају на цени и сомелијери, који ће нам, све док сами не похватамо конце винске културе, бити драгоцена помоћ и водичи кроз читав један предиван свет арома и укуса у којима треба
уживати, уместо да се залогај и гутљај третирају као нужно зло и прикупљање енергије
између два стресна посла. Наиме, сомелијери су људи који се, у најкраћем, баве културом вина. Нису једини, наравно, и као што се виноградар бави виноградарством
а енолог винарством, боцом вина се од тренутка напуштања винарије баве сомелијери.
Притом се сомелијерство може посматрати као занимање и као звање. Прво је везано
за угoститељство и подразумева набавку и чување вина, негу боца, процену потенцијала
одлежавања вина, креацију винске карте и процену квалитета вина, уз познавање вештине
упаривања вина са храном због чега је сомелијер истовремено и сасвим пристојан гурман
и дегустатор. Међутим...
- Долазе нам
на обуку за сомелијере студенти са одсека за туризмологију и гастрономију, као и
са Технолошког и Пољопривредног факултета, зато што тамо, нажалост, нема предмета који би их упутио како све што је у вези са вином изгледа
у свету; тако да желе да употпуне слику – каже за „Дневник“ председник
Удружења сомелијера Војводине Игор Луковић. – Али сва та знања могу да имају
и људи који се не баве угоститељством и у УСВ смо нарочито поносни на чињеницу да половину наших чланова чине људи који немају никакве везе
са ресторанима и винотекама, него су кроз нашу обуку прошли једноставно зато што
воле вино и желе да о њему знају што је могуће више. Препознат је
квалитет знања и вештина које нудимо, а и лепо је бити сомелијер јер винска култура
у последње време добија на замаху; те тако и сомелијери на значају. Када је 2005. одржана прва обука, једва се скупило минималних 10 полазника,
док данас у Новом Саду имамо две обуке за сомелијере годишње (последња група је
стартовала 5. марта), уз још једну у Суботици; при чему се показује да је
и то премало спрам броја заинтересованих. Истовремено, у последње време је све више
разноразних курсева на овај или онај начин у вези са вином, што је добра
вест јер то свакако подиже ниво винске културе у Србији, али морам да нагласим
да постоји само једна сертификована обука за сомелијера под покровитељством и лиценцом
Међународне асоцијације сомелијера (ASI), а то је ова коју код нас спроводи Асоцијацијапрофесионалних сомелијера Србије из Београда и Удружење сомелијера Војводине као
део СЕРСА који исту ту међународно признату обуку спроводи у Војводини.
![]() |
U oktrivanju lepota vina uživaju skoro sva čula - i vid i njuh i ukus |
- Једна страна медаље је то што кад
нас заправо ни не постоји права средња класа или постоји, али је у гадном проблему.
С друге стране, имамо и бреме меркантилне свести из друге половине 20. века, када
је све било квантитет а не квалиет. Код вина то не пролази и када причамо о вину морамо говорити о квалитету, лошем, средњем, добром или врхунском,
свеједно, а не о вину као пољопривредном производу којем је најбитнији велики принос.
Такође, наши потрошачи морају да се навикну и на чињеницу да постоје вина
за сваки дан, она за једном недељно, једном месечно, једном годишње и
она која човек проба само једном у животу и то је заиста
тако. Једноставно, морамо схватити да чувени „Chateau Latour“, који се производи у свега пар десетина хиљада боца годишње,
мора коштати неколико стотина евра по боци, те да се вино које је добијено од ручно браног грожђа врхунског квалитета, на посебној надморској висини и специфичном терену и прерађује се посебном бригом, те одлежава у најскупљим могућим бурадима од француског храста не може да се пореди са машински
обраним виноградом „у табли“ од 50 хектара, где се грожђе масовном прерађује и добија вино које ће бити здраво и солидно, али то никада не може бити оно вино за једном годишње или једанпут у животу – указује Луковић.
![]() |
Dekantiranjem se odležalo vino oslobađa taloga i vino "prodiše" pre konzumiranja |
Другим речима, постоји све више
вина сасвим прихватљивог квалитета која су готово свакоме доступна. Друга је ствар
што код нас чак и просечан квалитет може да буде озбиљна ставка
у кућном буџету али то је проблем нашег ниског стандарда а не вина. Па ипак, Србија,
баш као и цео наш регион, невероватно напредује последњих година у развоју винске
свести и културе, због чега је чак и у време кризе све више винотека, винских барова,
те ресторана у којима о гостима брину и професионални сомелијери и где се посебна
пажња посвећује слагању укуса хране и вина. А што је још важније и на шта Луковић посебно скреће пажњу, све је више винарија и површина под виноградима у Србији.
- Имамо јако дугу винску традиију
на овом поднебљу али смо имали и дугу паузу у производњи квалитетних вина, која
је у Србији била и најдужа у региону. Но, мислим да смо опет за неколико година
успели да направимо чудо, што у смислу винске индустрије, то и у смислу винске
културе – сматра председник УСВ.
Оно што је вероватно највећи недостатак код нас је недостатак озбиљне и квалитетне законске регулативе
у винском свету, због чега је квалитет домаћих вина малтене препуштен
доброј вољи произођача, односно, њиховој намери да заиста озбиљно раде свој посао
и стекну поштовање купаца који ће онда њихова вина куповати и кроз 10 година.

Једноставно, само у последњих пет
година за нама се пуно тога променило, о вину се све озбиљније прича и оно полако али сигурно и код нас добија право место које му припада и друштвено
и економски и угоститељски, због чега све више људи има сасвим солидно знање о вину
и тачно зна шта жели и заслужује за свој новац. И зато не будите лењи, питајте,
читајте, истражујте, пробајте и упоређујте... вино је права
мала наука а оно право, по вашем укусу је вероватно ближе него што мислите. Живели!
Александар Грубеша
--------------------------------------------------------------------
Аутохтоне сорте наш највећи адут
- Нисам за то да треба ограничавати увоз вина под паролом заштите домаће производње. У Србији никад неће моћи да буде произведен Шабли (Chablis), као што ни у Шаблију неће моћи да буде произведен наш прокупац и тачка! Ако желимо да извозимо и да Енглези, Американци, Аустријанци... пију наша вина, онда морамо да будемо отворени за увоз њихових. Притом је свет апсолутно засићен интернационалним сортама као што су шардоне (Chardonnay) и каберне (Cabernet
Sauvignon) и само још једно такво вино у низу није интересантно, због чега сматрам да су наш највећи извозни адут аутохтоне сорте, поготово у премијер категорији вина, где се обраћате потрошачу који бира нешто ново и другачије, који бира регију, особеност, лични идентитет и локални печат. То не значи да у Србији треба садити само локалне сорте али их не смемо ни потцењивати јер оне свакако имају своје место на тржишту и само их треба умети продати – наглашава Луковић.
Comments
Post a Comment
Vaše mišljenje i potencijalna diskusija čitalaca je dragoceno za što bolje razvijanje zadate teme i ukazivanje na aspekte koji su u prvi mah možda promakli autoru...
Naravno, pristojnost i kulturno ophođenje prema drugima u komentarima se, nadam se, podrazumeva...