"Skopje 2014": Kafa u senci Bukefalove bronzane guzice


“Dnevnik” na licu mesta: kontroverzni projekat “Skopje 2014.” – novo lice Makedonije ili utopija potrage za izgubljenim identitetom




Malo ko se od onih koji su bili živi u vreme razornog zemljotresa 1963. godine, koji je sravnio sa zemljom oko 80 odsto građevina u Skopju, mogao nadati u šta će se pretvoriti njihov grad pola veka kasnije. „Skopje 2014.“ je kapitalni projekat makedonskih vlasti, koji uveliko preobražava grad na Vardaru do ivice prepoznatljivosti. Neki će reći i uveliko preko ivice dobrog ukusa, ali mišljenja su različita i, kao i obično, nepomirljivo podeljena; dok oko starog Kamenog mosta, koji se onomad nekim čudom odupro snažnim podrhtavanjima tla, na sve strane niču dodatne dizalice, podižući bezbrojne nove zgrade i spomenike koji će prestonicu delimično priznate Makedonije definitivno staviti na mapu. Samo je pitanje čega. Rugla zbog sve dubljeg brkanja ionako mnogima upitnog identiteta, kako to tvrde jedni, ili pak turističkih destinacija koje nikako ne treba zaobići i odakle se ljudi vraćaju nasmejanih lica i s bezbrojnim fotografijama u foto-aparatima, čemu se nadaju zagovornici projekta.



Nakon zemljotresa, pola planete je pohrlilo u pomoć Makedoniji (tačnije, tadašnjoj SFRJ) i Tito je tu fascinantnu iskazanu solidarnost više od 80 zemalja smatrao velikim trijumfom svoje nesvrstane politike. Na međunarodnom konkursu je tada pobedio poznati japanski arhitekta Kenzo Tange, čiji se arhitektonski pečat i danas vidi širom makedonske prestonice. Međutim, ovaj put je novi imidž Skopja prepušten domaćim snagama, bliskim Vladi Makedonije koja je i glavni finasijer projekta. I upravo tu, oko cene čitavog poduhvata, počinju prve kontroverze jer su planirani troškovi, nakon što je izgradnja počela, brzo sa predviđenih pedesetak porasli na čitavih 200 miliona evra. Očekivano, opozicija se tome oštro protivi i smatra ovo nerezonskim trošenjem para kojih u ovoj siromašnoj zemlji ionako nema dovoljno, podozrevajući da bi ceo predviđeni arhitektonski spektakl, kada konačno bude gotov, mogao koštati i čitavih pola milijarde evra!

Projekat „Skopje 2014.“ predviđa masu novih mermernih i bronzanih spomenika u užem i širem centru, od kojih je većina već i podignuta i tu su, između ostalih, skulptorski omaži palim herojima Makedonije, osnivačima vladajućeg VMRO-a, braniteljima Makedonije, Nikoli Karevu, Goce Delčevu, Dame Gruevu i drugim nosećim ličnostima makedonske istorije, ali isto tako i carevima Samuilu i Justinijanu, te Ćirilu i Metodiju, odnosno Klimentu i Naumu; čija se istinska veza sa Makedoncima lako može dovesti u pitanje. Uzgred, baš kao što Kinezi imaju pivo „Valter“, tako i Makedonsci imaju sasvim solidno pivo „Kraljević Marko“, pa vi vidite, ko se prvi seti, njegovo je. Ipak, svakako najveću kontroverzu je izazvala pre mesec dana podignuta i 24 metra visoka statua Aleksandra Velikog na propetom konju u samom centru Skopja, koja će, kada bude potpuno završena, zapravo biti velelepna fontana u plesu prskalica i svetlosnih efekata. Očekivano, kip spram koga se svaki drugi Aleksandar oseća sićušno je dodatno učvrstio rešenost Grčke da Makedoniji, zbog svojatanja grčkog nacionalnog heroja, nikada ne dozvoli puno međunarodno priznanje pod tim imenom. Makedonski odgovor je bio još šokantniji prst u oko Grcima – sada planiraju da uskoro nedaleko odatle podignu još viši (28 metara) bronzani spomenik Aleksandrovom ocu, Filipu Makedonskom?!

Takođe, tu su i dva nova, moderna mosta preko Vardara, dok su na jedan od postojećih dodate skulpture lavova poput onih u Budimpešti, a u samoj reci su predviđene i dve fontane sa visokim vodoskocima. Pri kraju je i završetak ništa manje kontroverzne trijumfalne kapije „Makedonija“, poput one Napoleonove u Parizu, za koju se mnogi pitaju kakav tačno trijumf predstavlja. I, naravno, bezbrojne nove građevine, uz kompletnu restauraciju poneke postojeće. Tako Skopje treba da dobije i novu kupolu na makedonskom Sobranju, novi crkveni hram sv. Konstantin i Elena, hotel „Meriot“ u samom centru i novu rezidenciju gradonačelnika i matičara kraj njega, zgrade Ustavnog suda, Državnog arhiva i Arhološki muzej sa impozantnim grčkim stubovima u pročelju, a tu su još i Narodni teatar i muzeji makedonske borbe i holokausta... Uostalom, dovoljno je ukucati „Skopje 2014“ u „Jutjub“ i uživati u kompjuterskoj vizuelizaciji svega što će kroz par godina moći i uživo da se vidi u glavnom gradu Makedonije.

Pritom su, sem ultramoderne zgrade buduće filharmonije, sve to ahitektonska rešenja sa smišljenom patinom i lutanjem među stilovima, epohama i kulturama a, navodno, u potrazi za makedonskim identitetom. Zato je ovaj pojekat možda i najslikovitije objasnio jedan makedonski arhitekta koji mu se žestoko protivi i koji ga je nazvao „kleptomanskim jurišem kroz supermarket istorije“. Takođe, pored ogromnih ulaganja, nejasne vizije, utiska nabacanosti svega i svačega na malom prostoru i diskutabilnog identitetskog pečata novog lica makedonske prestonice, ne treba zaboraviti ni burnu ozlojeđenost veoma brojne albanske manjine u Makedoniji. I dok jedni na sve strane dižu velike betonske krstove, drugi grade sve brojnije džamije sa sve višim minaretima u ovoj samo naizgled multinacionalno idiličnoj državi. Zato Albanci, koji danas čine više od 20 procenata stanovnika Skopja, u reizgradnji grada vide isključivo hrišćansku arhitekturu, a smatraju da ona mora dobiti i određeni odraz njihovog nacionalnog i verskog identiteta; u zemlji koja je kandidat za EU.

Alexa Grubeša demonstrira u praxi
naslov ovog blog posta...;)
Bilo kako bilo, ovaj reporter „Dnevnika“ je bio u srećnoj prilici da ovih dana prošeta velikim gradilištem kakvo je današnje Skopje, da se slika kraj gigantske statue Aleksandra Makedonskog, pa čak i da popije kapućino po sasvim prihvatljivoj ceni od 70 denara (cca 1,2 evra) u senci njegovog veličanstva; pa još i imenjaka. Odnosno, tačnije, u senci guzice Aleksandrovog znamenitog konja Bukefala, ocenivši to kao neprocenjiv segment uzbudljivog proputovanja kroz Makedoniju. I nekako u tim trenucima se nametnuo jedini mogući zaključak skromnog novinara za projekat „Skopje 2014.“ – ovo je toliko blesavo, da ne može da bude loše...

Tekst i foto: Aleksandar Grubeša

(Tekst je objavljen u nedeljnom izdanju lista "Dnevnik" 14. avgusta, ali iz nekog razloga ne i na www.dnevnik.rs, te ga zato ovako delim sa širim auditorijumom. Uzivajte...)
 

Comments

  1. U petak je bio članak u Blicu o tome kako FYR Makedonija treba da prihvati ime Republika Severna Makedonija i kako bi time prestao konflikt između Grčke i Makedonije. Još jedan uslov nametnut od strane velikih svetskih sila, verovatno samo prvi od bezbroj "neophodnih" uslova.

    Podržavam svaku modernizaciju i izgradnju, makar to bila i donirana statua azerbejdžanskog kompozitora, ako će to doprineti lepšem uređenju prostora na kojem se spontano okuplja veliki broj građana, od 0,7 do 107 koji uživaju u šetnji, džogingu, vožnji bicikla i rolera... Ipak, pošto Makedoniju smatram jednako (ne)razvijenom kao i Srbiju, onda mi ove građevine tipa "čiji je veći?", poput tvog imenjaka u Skoplju, novi most u Beogradu, krst u Kragujevcu i (u najavi) još veći u Nišu i drugi, deluju kao "silovanje" identiteta i što je još gore, neracionalno rasipanje para iz ionako praznog i kreditno prezaduženog budžeta.

    Možda grešim, ali mi se čini da bi logičnije bilo prvo izgraditi široke i bezbedne puteve, mostove, tunele i pruge, pa kad tim saobraćajnicama bude počelo da se vozi sve više ljudi, biće i više turista, putnika namernika, industrijskog i teretnog saobraćaja, pa samim tim i većeg priliva novca. Ovako, prvo se grade turističke atrakcije (zar ih nema dovoljno?) pa ćemo onda spremno dočekati Evropu ili koga već. Ionako kasnimo nekoliko decenija, ovako se to kašnjenje samo produžava.

    I na kraju, taj kapućino od 1,2 evra mi ne deluje baš pristupačno, ali pošto je u hladu Bukefalove guzice, pretpostavljam da vredi svaki cent ;)

    ReplyDelete
  2. Kao rodjena Skopljanka koja vec 5 godina zivi u inostranstvu moj prvi komentar je bio ... hmmm. Ali ... dopada mi se zavrshnica teksta. Idem u septembru i ja da popijem kafu i da izgradim mishljenje o svemu. Znam da je "malo" previshe i mozda neukusno, ali neke stvari su zaista bile potrebne. Gradska Skupshtina i matichno su josh u drvenim barakama iz '63..., a kockaste sive soc-zgrade su samo deo identiteta. Bilo je lepih gragjevina u Skoplju prije zemjotresa. Mi nismo nezahvalni za pomoc posle njega ali cak je i mojoj generaciji (70-ete) MNT (Makedonski naroden teatar) izgledao kako ski-skakaonica koja odskache od svega okolo.
    A dok se gradi biće i para za radnike shto je dobra injekcija za osiromashenu uspavanu gragjevinsku industriju u Makedoniji.
    PS. Krali Marko se proizvodi u Prilepskoj pivari sa punim pravom na ime kao njegova tadashnja prestonica :).

    ReplyDelete
  3. Bash tako... Nema ni trunke sumnje da ima toliko precish stvari od spomenika i ostalih kerefeka i da nije loshe razmishljati o tome kako prvo da dovedesh ljude, pa tek onda shta cesh im tamo pokazati... Ali svakako treba i imati neshto shto ce ih privuci. To ti je neshto poput onoga o kokoshki i jajetu, bojim se...;)
    Ali da je silovanje ionako tankog budzeta - jeste... i zato neminovno smrdi na pranje para mocnika koji su dovoljno blizu vatre, pri cemu je uzivanje gradjanja u krajnjem rezultatu obican kolateral za koji je njih shto grade briga ko i za lanjski sneg...
    Forma ispred sushtine, seti se...;)

    P.S. - Sudeci po duzini komentara, tebi je Vlado krajnje vreme da i sam puno toga bacish na "papir"...;)

    ReplyDelete
  4. Hvala Alexa, ali premalo je vremena za previše toga što bih napisao, a voleo bih da kad pišem to bude o nekim vedrijim i zabavnijim temama. Mada, kada bih otišao na lobotomiju, sve bi verovatno bilo mnoooogo zabavnije :)

    ReplyDelete
  5. Veoma mi je drago shto se u diskusiju ukljucila i Skopljanka, koja sasvim sigurno najbolje zna kako joj izgleda grad i shta mu zaista nedostaje... i jesu li to, shto rece Vlada, infrastruktura i kvalitetne insitucije, ili spomenici i turisticke atrakcije...
    Naravno, kao shto si i sama rekla, puno je tih institucija biloi smeshteno u krajnje nefunkcionalnim uslovima i jeste krajnje vreme da dobiju prostor kakav zasluzuju.
    Uopshte ne sumnjam da je osvezenje bilo neophodno i ostavljam svakome da njegove razmere, poruke i smisao shvati na svoj nacin...:) Zato i rekoh da deluje toliko blesavo da ne moze da bude loshe...;)

    I da, znam da je "Krali Marko" prilepsko pivo i da uopshte nije loshe, kao i da su Mrnjavcevici bitisali na prostoru Makedonije, tako da ne sporim pravo na pivo. Naprotiv, simpaticno mi je i kritika je bila upucena ovdashnjim (pre)velikim ljubiteljima sopstvene istorije, koji se toga nisu ranije setili...;)

    ReplyDelete
  6. Jas ke napisam eden komentar na svojot majcin jazik MAKEDONSKI bidejki ne mozam da gledam kako ljugeto seuste pisuvaat na srpski jazik koj e sega za nas stranski jazik.............Prestanete da se mesate kade sto ne vi e mesto.....Koga se gradese Belgrad i Zagreb i koga se trosea nasite pari togas bevme srekni kako se gradi vo ex-jugoslavija.....E sega koga nekoj se obiduva na svetot da pokaze i dokaze deka sme Makedonci i deka imame konecno svoja drzava togas ne cini.........I ke go zamolam kulturno tvorecot na ovoj blog neka si gleda rabota i neka ne dava komentari za toa sto se gradi sega vo Skopje..........Kako sekoj turist dobredojden vo mojot roden grad(da da roden grad)......neka se napie ili SKOPSKO ili KRALI MARKO ili ZLATEN DAB,neka proba ubava skara neka se proseta da vidi kako JUZNA BANOVINA ima konecno voja drzava i neka se zaprasa dali problemot e kaj nego ili kaj drugite.........Vprocem i samite imaat dovolni problemi so drzavata i neka si go iscistat gjubreto vo svojot dvor a potoa neka vodat griza za drugite...Servus

    ReplyDelete
  7. E stvarno su jadni, dokaz je i poslednji komentar

    ReplyDelete
  8. Мислам дека тоа е повеќе нагласена Yugonostalgia во сите делови на поранешна Југославија. Се согласувам дека можностите понудени од страна на повеќето култури и се најмногу видливи. Реновирање на поранешната татковина ќе, според мое мислење, прв спроведува низ култури, но треба да се има на ум дека економската штета од распадот на Југославија квадратни беа огромни за сите делови на нашата убава земја и да ја врати честа квадратни беше несомнено корисни за сите делови на Југославија. На плоштадот распарчи денес не би имале повисоки бруто-домашниот производ на Грција. Конечно, во прилог на заедничкото културно и економски вредности постојат илјадници семејството и имотот врски со заеднички земјиште да се направи нашиот живот многу пријатно и солидарност отколку што е сега. Значи, мислам дека сите треба да работат на реставрација на Југославија.

    ReplyDelete
  9. Mislim, da nostalgija postaja močnejša v vseh delih nekdanje Jugoslavije. Strinjam se, da so možnosti, da je kultura največja in najbolj viden. Obnova nekdanje domovine bo v moji sodbi najprej upravlja s pomočjo kulture, vendar moramo imeti v mislih, da je bila gospodarska škoda zaradi razpada jugoslovanskega trga ogromno za vse dele naše čudovite države in vzpostaviti skupni trg je nedvomno koristna za vse dele Jugoslavije. Za kvadratni razpadel danes ne bi imel večji domači proizvod Grčije. Končno poleg skupnih kulturnih in gospodarskih vrednotah, obstaja na tisoče vezi družine in premoženje v skupni površini naših življenj, tako daleč in medsebojno prijetno, kot je zdaj. Zato mislim, da vse delo trebamo obnoviti Jugoslavijo.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lepo zvuči, svakako nismo bili naročito pametni kada smo je rasturali... ali da li je moguće ponovo je sastaviti tako razbijenu na beznačajno sitne komadiće? Ko to zna...

      Delete
  10. evo nečeg povezanog :) http://news-hd.net/?p=1160#jp-carousel-1186

    ReplyDelete
  11. Čini mi se da je Kameni most nekada imao naziv Dušanov most, pa se pitam, kada su mu promenili naziv i....zna li se uopšte u toj..khm..državi, ko ga je sagradio.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hmmm... morao bih da proverim... Ne isključujem da je možda tako ali ja ga nekako oduvek znam kao stari Kameni most...

      Delete
  12. bio, vidio,i sada ne moram ic u las vegas niti u antaliju, ovo je puno bolje i luksuznije,a i puno jevtinije, samo da je barem jedna piramida mjesto onih socreal.zgrada,centar skopja ne bi imao konkurencije u cjelom svjetu pa i sire. Napravili ste ljepsi i puno stariji grad sto ga nema niti ce ga ikada igdi biti.Toliko ljepote,kulture i historije po jednom metru kvadratnom se retko gdje moze naci.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja ovaj komentar ne mogu da prihvatim drugačije nego kao sarkazam i kao takvog ga pozdravljam...:)

      Delete
  13. ps. sto se lobotomije tice,volio bih cuti neki komentar mjerodavnih strucnjaka,tj.arhitekata,historicara umjetnosti,dizajnera,kipara i umjetnika opcenito, naravno ako tamo u mk.toga uopce ima,jer citajuci tamosnje komentare sticem dojam da svi isto misle i govore, a ako se i pojavi negativan komentar,taj se odmah napada i proglasava za neprijatelja mk.drzave i naroda,pa covjek izgubi zelju za iskrenom konverzacijom i razmjenom misljenja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. A drugačije mišljenje je od pamtiveka neprijateljski akt, nisi znao? ;)

      Delete

Post a Comment

Vaše mišljenje i potencijalna diskusija čitalaca je dragoceno za što bolje razvijanje zadate teme i ukazivanje na aspekte koji su u prvi mah možda promakli autoru...
Naravno, pristojnost i kulturno ophođenje prema drugima u komentarima se, nadam se, podrazumeva...

Popular posts from this blog

Ako hoćeš da budeš bogat, nemoj plaćati račune?!

Opet #EXIT, a izlaza ni u najavi?!

Mediji su krivi, naravno, Mi nismo govna, aham...